Source: Compiled by ALLEN Career Institute


Q.1 Which of the following is not a storage device ?

Q.2 What is the Primary Function of ISP?

Q.3 What is the full form of SMTP ?

Q.4 Which type of system can learn and adjust to new circumstances by themselves?

Q.5 ___________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.

Q.6 All of the following are examples of input devices EXCEPT a:

Q.7 One byte is equivalent to

Q.8 What type of technology allows you to use your finger, eye, or voice print to secure your information resources?

Q.9 What does URL stand for?

Q.10 Which one of the following is not an e-mail service provider?

Please Share your views on our quiz initiative in Comment Box.


मुश्किलों  से  भाग  जाना  आसन  होता  है , हर  पहलु  ज़िन्दगी  का  इम्तिहान  होता  है ,
डरने  वालो  को  मिलता  नहीं  कुछ  ज़िन्दगी  में , लड़ने  वालो  के  कदमो  में  जहाँ   होता  है॥ 

Source : Portal “jagranjosh.com”

LATEST TECHNOLOGIES

Technology is when knowledge, process, skills, techniques etc. are collected together and creates an artificial world. Or we can say that technology is a practical application of knowledge, especially in a particular area or field.

1. What is the name given to a folding bike helmet?
Ans. Morpher is a folding bike helmet which is made up of an interweaved plastics and is strong enough to protect bikers from any accident or injury. It is flexible and can be folded almost totally flat, making it easier to transport.

2. What is Interscatter Communication technology?
Ans. It is a technology to convert the Bluetooth signal into WiFi signals so that contact lenses and brain implants can send signals to smart phones. Contact lenses connected with interscatter communication could use the contact lens wearer’s tears to track blood sugar levels by sending notifications to the person’s cell phone when the levels dropped. Amazing is diabetics could have immediate notice that they needed treatment.

3. Have you ever heard about electronic tattoos?
Ans. The University of Israel had developed a flexible electrode which can be applied like a tattoo isn’t it amazing. This technology was designed so that persons needing long term recordings of muscle activity could wear the thin electrode which can be applied like a tattoo. Successful results of this can do anything that a regular electrode can.

4. What is ONO?
Ans. ONO is a device which can convert Android or iPhone or Windows phone into a 3D printer and print objects from your device. For this, you should have a flat screen smart phone with a touch screen and the installed app. ONO uses a smart phone’s screen as a light source and hardens the resins thereby creating 3D objects layer by layer. With the help of an ONO app you can also share your exclusive designs to your friends via message.

5. Do you know about MesoGlue?
Ans. MesoGlue is the metallic glue which can do soldering or welding without heating the device. It can work on anything including computer’s central processing unit (CPU), a printed circuit board, a glass and a metal filament in a light bulb. It will also help in reducing the risk of heat damage to the components.

6. What do you mean by Better Shelter?
Ans. Better Shelter is a social firm that develops and provides innovative housing solutions for persons disturbed by armed conflicts and natural disasters.

7. Define Computer Forensics?
Ans. It is the ability to recover or read deleted or damaged files from a criminal’s computer. It is basically an example of a law enforcement specialty.

8. What is Nanotechnology?
Ans. Nanotechnology is the science which revolves around the use of nano structures to build devices on an extremely small scale.

(Visited 3,847 times)